Over ons

 
Mantel Pigeons

Wij zijn Frits en Wytse Mantel en samen vormen wij de Combinatie Mantel. We beoefenen de duivensport op hoog niveau in het Friese plaatsje Burgum. We spelen met een klein aantal duiven en met name de dagfondvluchten van 600-800 km zijn onze favoriet. Hier blinken we ook echt op uit en in dat specialisme behoren we tot de nationale top.

Onze stamduif is de olympiade duif Olympic Cape. Samen met haar dochter Fortuna maakte ze furore. De nazaten van deze lijn doen het fantastisch en hier borduren wij op voort door deze te kruisen tegen onze andere topduiven.

 
 
Een van die andere goede lijnen is het topkoppel Marsman x Yolin. Dit koppel bracht al vele goede vliegers op de dagfond en ook kleinkinderen en achterkleinkinderen ervan doen het uitstekend.
 
 
Een van de uitblinkers is Olympic Amador, een rechtstreekse zoon van het koppel. Hij vloog drie maal teletekst waaronder de 1e NPO Blois.

De focus ligt zoals eerder aangegeven op de dagfondvluchten. Dit vinden wij de mooiste en eerlijkste vluchten waar de echte topduiven komen bovendrijven. Daarom zijn wij al jaren bezig met een stam te smeden die op deze vluchten kan uitblinken, maar ook de snelheid heeft om op de vitesse en midfond altijd in de kop van de uitslag te zitten. Dat onze duiven het bij anderen ook erg goed doen geeft ons ook weer een bevestiging dat we goed bezig zijn.

Hieronder een aantal hoogtepunten van de laatste jaren:
 • 2008

  Nieuwe start op de nieuwe locatie op de Nieuwstad in Burgum.
 • 2009

  Miss Anna, dochter van topkweker Nelson, werd 1e asduif jong van meer dan 10.000 duiven.
 • 2010

  Topkoppel Marsman x Yolin voor het eerst op elkaar, de ene na de andere goede dagfondduif rolt eruit en ze zijn nooit meer uit elkaar geweest.
 • 2011

  Olympic Cape draaide een superseizoen en werd afgevaardigd naar de Olympiade te Poznan in de sportklasse categorie Oude Duiven.
 • 2012

  Fortuna, de eerste dochter van Olympic Cape op het vlieghok, ging als jaarling direct tekeer en speelde twee maal teletekst dit jaar.
 • 2013

  Superduivin Fortuna (2e,3e,4e NPO), goed voor in totaal 6 eersten, werd asduif oud. Skyfall, de andere topdochter van Olympic Cape werd geboren.
 • 2014

  Victor (8e,9e,12e NPO), kleinzoon van Olympic Cape vloog twee maal teletekst op de dagfond en werd uiteindelijk 5e dagfondduif Wie Heeft Ze Beter. Tevens werd dit jaar Yuna geboren, weer een topdochter van Olympic Cape.
 • 2015

  Op de laatste en eerlijkste dagfondvlucht van het jaar vanuit Argenton (800 km) werd een superuitslag gemaakt die menigeen versteld doet staan. De teletekstplaatsen 4,5,11,12 werden opgeëist.
 • 2016

  Absoluut topseizoen en een droom die uitkomt de 1e NPO vanaf Issoudun werd gewonnen door Vardy. Twee weken later was het zelfs weer raak met de 1e NPO vanaf Blois met Amador.
 • 2017

  Topduif Olympic Amador uitgezonden als 1e Nederlandse olympiadeduif in de categorie Marathon (>700 km).
Translate »